månadsarkiv: juni 2024

Midsommarhälsning

Den längsta dagen och den ljusaste natten är årets höjdpunkt. Det är det vackraste och mest generösa som ges oss. Många år har jag rott över sjön hemma i Norrbotten i de tidiga timmarna och känt förundran över att få vara delaktig.

I Östersjöfred försöker vi hålla fast vid samhörigheten som en ledstjärna för de små, men många, stegens gemensamma förändrande kraft. Demokrati är förutsättningen för Östersjöfreds arbete. Att inte tänka bara i hemlighet, i enslighet, utan att tillsammans med andra gnugga vilken fråga som helst som vi väljer och att dela våra slutsatser med var och en som finner de intressanta är myllan för fredlig utveckling. Det är sorgligt att konstatera att alltfler länder och särskilt unga människor vänder sig bort från demokrati i tron att totalitära idéer, regimer och ledare med totalitära anspråk på oss om lydnad, ska vara lösningen på demokratiernas tillkortakommanden.

Upprätthållande av kvinnors mänskliga värdighet är en förutsättning för allas och hela samhällets välmående. Östersjöfred tar nu sommarledigt men att tänka är fortfarande fritt och tar aldrig ledigt. Vi ser fram emot en inspirerande höst.

Gertrud Åström